Apartied Vs Bumiputraisme… Persamaan?

 Berbunyi berudu tongsan dari lopak pinggiran bandaraya JB, ong..ong.. oi semua katanya, amalan mengutamakan bumiputra di malaysia ini sama dengan apartied afrika selatan. semua tercengang… kur.kur. bunyi cengekerik malam…… ape hal berudu ni? dia tau ka apa itu apartied? siapa yang tertindas dan yang menindas? setahu akulah walaupun tak sekolah begitu tinggi, orang kulit putih kaum penjajah dan minoriti menghambakan kaum Coloured terutamanya orang kulit hitam iaitu kaum majoriti afrika selatan. nah.. berudu JB cuba menyamakan bumiputraisme dengan apartied? cina dan india ada kah kamu pernah diasingkan? pernahkah kamu menaiki bas khas untuk bangsa kamu? pernah kah kamu ditempatkan di getho-getho khas untuk kaum kamu sahaja? pernahkah kamu tidak dibenarkan berada didalam komuniti melayu kerana kulit dan bangsa kamu berbeza?

 

 Oi berudu,cuba baca dulu sejarah dan fakta sebelum mulut kamu mengeluarkan idea “bijaksana” tersebut. Sistem bumiputra diadakan dengan persetujuan bersama daripada ketua kaum kamu yang terdahulu. ternyata bangsa-bangsa kamu wahai berudu lebih elok dari segi ekonominya, pendidikannya dan juga “kepandaian dan moral” berbanding kaum bumiputra khasnya majoriti melayu.

 

 Ramai daripada bangsa saya, masih terasing daripada kemajuan negara, ramai juga yang hidup seperti getho-getho yang ada di afrika. jelas sistem bumiputraisme yang berudu cuba auta kan lebih banyak membantu daripada menindas. takan bangsa kamu yang kaya raya mahu jg masuk ke UiTM? Ada banyak universiti lain dan saya rasa kaum kamu mampu membiayi kos untuk pengajian swasta atau ke luar negara.

 

 So lebih baik berudu memperjelaskan lagi maksud persamaan apartied dengan bumiputraisme kerana nampak disini berudu membodohkan dirinya dan masyarakat yang mengundi berudu pun merasa diri mereka bodoh memilih anda menjadi sang wira mereka.

One Response to “Apartied Vs Bumiputraisme… Persamaan?”

  1. […] Read more: Apartied Vs Bumiputraisme… Persamaan? […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: